Asse - Belvédère

Bouwen van parkappartementen in cottage-stijl.
7 gelijkvloersappartementen met tuin en terras en 2 of 3 slaapkamers.
7 duplexappartementen van 160 tot 220m² met leefterrassen en 3 tot 5 slaapkamers.

 

Klik op een afbeelding om deze te vergroten

View the embedded image gallery online at:
https://pipenpoy.be/projecten/asse-belvedere#sigProId053a28ac2b

Geschiedenis

De kasteelvilla Belvédère werd gebouwd door Jan Delannoy in 1861 op het Waalborreveld. Zijn oom, jan Frans De Deken vergrootte het domein tot 1.8 hectare en liet een park aanleggen in Engelse stijl. In 1928 werd het domein verkocht aan de zusters van St-Vincentius a Paulo te Gijzegem, die er hun intrek namen en een school oprichtten in de bijgebouwen.

In de jaren 60 bouwden ze een nieuwe school op de Noordkant van het park, de Sint-Martinusschool. Een ander gedeelte van het park werd verkocht om er een villa te bouwen. Pipenpoy kocht het resterende park in 2006 met de bedoeling dit te vrijwaren, op de plaats van de oude school appartementen te bouwen in een passende stijl en Belvédère te restaureren. Na 8 jaren werd een bouwvergunning verleend. 

De ligging

Belvédère combineert het beste van twee werelden door de ligging in een park met de onmiddellijke nabijheid van het centrum. Zowel de Grote markt, scholen, winkels, cultureel centrum en zelfs een ziekenhuis bevinden zich op loopafstand. Ook het station bevindt zich op minder dan 500m van het domein. Brussel en Aalst zijn op minder dan 15 km van het domein gelegen.

Het Project

Belvédère is een project geheel in de filosofie van Pipenpoy om bestaande sites te herwaarderen en tegelijk te beantwoorden aan de woonbehoeften van vandaag en morgen. Autoverplaatsingen op steeds tragere en meer dicht geslipte wegen en parkeerproblemen worden vermeden doordat alle voorzieningen zich op loopafstand bevinden. Uniek is dat de gewonnen tijd kan doorgebracht worden in een parkdomein. Er staan eeuwenoude bomen, waarvan een kastanjelaar met een stamomtrek van 5.40m en grote rhododendronmassieven. Oude hagen en struiken belemmeren de inkijk. De classicistische gevels van Belvédère en de sfinxen geven het domein nog meer uitstraling. Naast de 14 appartementen aan de kant van de pastinakenstraat met ondergrondse parking is ook nog een kleiner gebouw vooraan aan de stationstraat voorzien. De appartementen op het gelijkvloers beschikken over een tuin vooraan en achteraan. Op de verdiepingen zijn alle appartementen voorzien van 1 of 2 leefterrassen, 3 tot 4 slaapkamers en 2 badkamers. Sommige duplexappartementen beschikken over een privatieve lift. De kasteelvilla zal gerstaureerd worden en wordt in haar geheel te koop aangeboden. Een indeling in 2 woningen is eveneens mogelijk. Allen zullen in de mede-eigendom van het park delen. Behalve de auto’s van de bewoners van de kasteelvilla, dewelke achteraan kunnen parkeren, zal het park geheel autovrij zijn. Eigenaars van een ondergrondse parkeerplaats rijden binnen via de Pastinakenstraat of de Bergstraat. 

De architectuur

Voor de nieuwe appartementen aan de kant van de pastinakenstraat werd een onderzoek gedaan naar de dragende architectuur in de omgeving waardoor we bij de cottagestijl terechtkwamen. Er wordt zoveel mogelijk gebouwd met traditionele materialen waarvan de duurzaamheid bewezen is. Bakstenen, tegelpannen en natuurleien, natuursteen voor de afwerking. De oorspronkelijke tuinmuur aan de Pastinakenstraat wordt behouden, zij het minder hoog, zodat besloten hofjes ontstaan voor de appartementen op het gelijkvloers.

De kasteelvilla wordt gerestaureerd en eveneens te huur of te koop aangeboden.

×

Log in